tiistai 18. elokuuta 2015

Koulukyydit hipovat laittomuuksien rajaa Nummen alueella

Oinolassa on tällä hetkellä iltapäivissä niin paljon kuljettavia, että eivät mahdu millään auton kyytiin.
Auto tekee tällä hetkellä jo kaksi kertaa saman lenkin.
Odotus ajaksi annettiin liikennöitsijältä 30-45min koululla ja odotusaika kasvaa koko ajan kun tulee oppilaita lisää kenellä ei ole vielä aikaisempaa kuljetusta.

Ylläoleva vastaus tuli erään äidin kyselyyn lastensa koulukyydeistä. Eräs isä oli saanut eilen viestin, ettei heidän koululaisensa enää perjantain jälkeen mahdu auton kyytiin.

Ekaluokkalainen, jonka koulu päättyy klo 11.30 tulee odottaa linja-autoa, joka lähtee klo 13. Hän on aamulla lähtenyt kotoaan ennen seitsemää.

Nämä esimerkit ovat ikävä kyllä totta, eivätkä ainoita. Logistiikkakeskuksesta vastataan näiden olevan yksittäistapauksia ja että koskee korkeintaan viittä lasta. Minä pystyn miettimättä nimeämään kymmenen lasta, joilla on vakava kuljetusongelma. Mietinnän jälkeen uskon lapsia olevan ainakin parikymmentä. Ja oikeastaan on ihan sama, onko niitä viisi vai 50. JOKAISELLE lapselle, joka tarvitsee kyytiä, tulee olla se kyyti.

Kaupunki tilaa kuljetuspalvelun tuotteena. Tilaaja ja palveluntuottaja ovat tehneet kirjallisen sopimuksen tuotteesta. Minä ja minun lapseni ovat asiakkaita. Kaupungin tulee vastata minulle minun tuotteestani. Tilaajan tulee vaatia palveluntuottajalta sopimuksen mukaista palvelua. Jos sopimuksessa mainitaan, että ei haittaa, vaikka kaikki lapset eivät saisi kyytiä, eikä haittaa,että 2,5 tuntia ylittyy, on asia heidän välillään ok. Tilaajalla on vastuu asiakasta kohtaan. Tuottajalla on vastuu tilaajaa kohtaan. Asiakkalle ei ole ok, jos lapsi jää koulunpihalle koulupäivän jälkeen, asiakkaalle ei ole ok, jos lapsen koulumatka odotuksineen kestää yli 2,5 tuntia, asiakkaalle ei ole ok, jos lasta ei tullakaan hakemaan, jos ei pääsekään koulukyytiin, jos ei tiedä, millä menee huomenna tai iltapäivällä.

Minusta ei ole ok, että toisina aamuina lapseni joutuvat kulkemaan bussipysäkille joko vaarallisen tien kautta (siis sen, jonka takia on kuljetus) tai parkkipaikan kautta. Liikennöitsijä vastasi minulle, että eivät aja turvallisempaa kautta siksi, että aikataulu ei anna myöten. Mielestäni kaupungin tulee järjestää turvallinen kyyti. Mielestäni ei ole ok, että logistiikkakeskus, joka on vastuussa kuljetusten järjestämisestä, ei tiedä, että ekaluokkalaista ei voi laittaa bussiin, jota ei edes ole.

Mielestäni on kohtuutonta, että lapsi joutuu odottamaan puolesta tunnista puoleentoista tuntiin koulun pihalla koulukyytiä, vaikkakin valvottuna. On hienoa, että koululla järjestetään valvonta, mutta silti odotusaika voi olla pitkä.


Kaupungin tulee perusopetuslain pykälän 32 mukaan järjestää alle 13 vuotiaalle koulukyyti, koulumatkan ODOTUSaikoineen saa kestää maksimissaan 2,5 tuntia.

Ja siis nyt ei olla Sodankylässä, jossa välimatkat ovat eri luokkaa kuin täällä. Vaikka välimatkojakin on pitkiäkin, ei silti olla pääkaupungista kovinkaan kaukana. 
 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti