torstai 3. maaliskuuta 2016

Pommeja puskista - oho

Tämän tekstin olen julkaissut alunperin marraskuussa, 2015. Sopii edelleenkin.



Kiihdytin, epätoivottuja viestejä....
Nämä sanat koristavat vastauksia, joita saan kysyessäni mielestäni asiallisesti lasten oloista kouluissa, heidän turvallisuudestaan, sisäilmaston riittävyydestä ja esittäessäni asiani kouluverkon vaikuttajaraadin puolesta.

Kaupungilla työskennellessään viranhaltijan yksi tehtävistä on, vaikka kuinka epämiellyttävä se olisikin, vastata kuntalaisille. Kaupungin viranhaltijan palkka käsittääkseni maksetaan verovaroista, eikö? Ja ihan sama, mistä se palkka tulee, jos olet viranhaltija kaupungilla tai kunnalla, tehtäviisi kuuluu vuorovaikutus kuntalaisiin. Vaikka se olisi Paakkunainenkin.

Ilmeisesti minut koetaan valittavana häiriötekijänä, kälättävänä hysteerikkona. Ja aivan väärässä paikassa kyseenalaistan insinöörien töitä ja päätöksiä. Astun varpaille, menen tontille. Sori.

Pahoittelen tätä (en oikeasti), mutta olen pyydettynä kouluverkon vaikuttajaraadin puheenjohtajaksi ja haluan myös tehdä perinpohjaisesti ja hyvin tehtäväni. Yksi niistä tehtävistä on asioista selvää ottaminen ja kysely. Eikö se olekin huomattavasti parempi, että kysyn, kuin se, että huutelisin ja hutkisin? Eikö se ole parempi, että kysytään keskitetymmin, menee vähemman aikaa siihen epätoivottujen viestien lukemiseen ja vastailuun. Toisaalta se tietenkin sopisi kaupungin viranhaltijoille paremmin, että huutelisin ja hutkisin, voisivat sitten todeta, että taas se Paakkunainen huutelee ja voisivat vapaasti tuhahdella ja vähätellä. Tosin kyllähän siellä nytkin tehdään niin. Nyt vaan taitaa Paakkunainen kysyä asiasta. Ottaahan se päähän, jos joku toinen huomaa ennen sinua, että homma ei ihan mene niinkuin pitäisi. Vai meneekö? Kysynkö turhaan? Pitäisikö vain odottaa, että jotain tapahtuu jollekin?

Esimerkiksi tapaus Ojamo ja aita:
-pitäisikö odottaa, että lapsi jää mopon alle?
-pitäisikö odottaa, että lapsi jää polkupyörän töytäisemäksi?

Esimerkiksi tapaus Oinola:
- kiitin Oinolan korostetusta suojatiestä ja muista turvallisuutta parantavista töistä, mitä nyt on tehty
-olisiko pitänyt jättää kiittämättä (no ei tietenkään, mutta niitä kiitoksia ei huomattu, vain kysymykset Ojamosta ja koettiin ne ilmeisemmin ikävinä)

Esimerkiksi tapaus Tytyri:
- infotilaisuudessa olin asiaton, siitä anteeksipyyntö. Mutta sanoin aiheesta. Henkilökohtaisesti en sitä kritiikkiäni nykyiselle projektipäällikölle tarkoittanut, mutta hän sen joutui vastaanottamaan.
- huomautin siitä, että Tytyrin koulu on ollut ainakin vuodesta 2011 sisäilmatyöryhmän jatkuvassa seurannassa, ja NYT vasta aletaan toimimaan. Hyvä, että toimitaan, mutta olisiko voinut kiinteistön huolto, ylläpito ja valvonta voitu hoitaa toisella tavalla?
- pyysin, että joku ulkopuolinen toimittaisi ylipaineistuksen valvonnan. (iloitsen siitä, että tällä kertaa olin väärässä)

Sain huomautuksen siitä, että esitin epäluottamuksellisen huomion. Joo, niinhän taisin esittää. Olisi tietysti kivampi, jos kokisin parempaa luottamusta valvontaan. Ehkä se tulee ajan myötä takaisin, jos hommat hoidetaan paremmin. Nyt ei auta valittaa siellä, vaan nostaa leuka ja tehdä paremmin. Kokekaa ylpeyttä työstänne.

Vaikka varmastikaan se ei ole helppoa, ei ainakaan sen jälkeen, kun on Tytyriä SEURATTU vuodesta 2011, eikä ole tehty toimenpiteitä, kun ei ole haluttu hötkyillä. No ei ole hätäilty. Se on jo aiemmin ollut tiedossa, mutta vuodesta 2011 seurattu. Onneksi edes nyt toimitaan. On aivan turha kenenkään oikeasti tulla väittämään, että Tytyri on yllättävä pommi.

Olen aiemmin ollut vankasti sitä mieltä, että syyttely on turhaa. katsotaan eteenpäin. Kyllä.
Olen edelleen sitä mieltä, että turha itkeä, kun se maito on jo kaatunut. Mutta, taaksepäin tulisi katsoa sillä silmällä, että opitaan niistä virheistä.
Tytyri on  osoittanut minulle, että voin joustaa siitä syyttelystä. En halua suoraan syytellä ketään, mutta pitääkö jokainen asia painaa villasella? Kuinka monta tällaista virhettä voidaan tehdä , varsinkaan lasten terveyden kustannuksella? Kuinka monta 20 miljoonan virhettä voidaan tehdä? Milloin opitaan?

Tytyri ja Anttila ovat vain jäävuoren huippu, ei ne pommit tähän lopu. Näistä viimeistään tulisi nähdä, että teette hyvin tärkeää työtä, jota ei väheksytä, ei pitäisi edes itse tämän työn varsinaisten tekijöiden väheksyä. TE pidätte huolen kiinteistöistä, joissa esimerkiksi lapsemme ovat vuosia, pitkiä päiviä. Te pidätte huolen, että oppimis- ja työympäristö on terve. TE pystytte työllänne ehkäisemään näitä pommeja, siirtämään pommien syntymistä. Miksi siitä ei voi olla ylpeä? Miksi sitä ei voisi tehdä ylpeydellä?

Te teette tärkeää työtä.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti